Loading...

JAKA JEST RÓŻNICA GATUNKU STALI 304 I 201?

Статті
22 Feb 2024
JAKA JEST RÓŻNICA GATUNKU STALI 304 I 201?

Stal gatunku 201: cechy, zalety i zastosowania

Stal gatunku 201 zawiera około 16-18% chromu, 3,5-5,5% niklu, przy większej zawartości manganu (do 5,5%) i mniejszych proporcjach pozostałych pierwiastków.


Główne zalety stali gatunku 201:

  1. Cena. Główną zaletą tej stali jest bardziej przystępna cena niż 304.

  2. Ma wyraźne właściwości magnetyczne, co jest ważnym punktem w niektórych zastosowaniach.

  3. Znakomicie nadaje się do wytwarzania wyrobów o różnych skomplikowanych kształtach, gdyż doskonale nadaje się do obróbki.

  4. Chociaż stal 201 jest mniej odporna na korozję, nadal może być szeroko stosowana w różnych dziedzinach.

Wady stali 201:

  1. W porównaniu do gatunku 304, stal 201 ma znacznie niższą odporność na korozję.

  2. Nie zaleca się stosowania w środowiskach agresywnych.


Pomimo swojej specyfiki, gatunek stali 201 ma szeroki zakres zastosowań, służy do wykonywania:

  • еlementów konstrukcyjnych i urządzeń dla przemysłu spożywczego i chemicznego;

  • rur i kształtek;

  • części samochodowych;

  • przyrządów medyczne;

  • naczyń i sztućców;

  • materiałów budowlanych i wykończeniowych.


Stal 201 jest tańszą alternatywą dla stali gatunku 304. Znajduje zastosowanie tam, gdzie nie jest wymagana wysoka odporność na korozję, wymagana od droższych gatunków stali.


Stal gatunku 304: cechy, zalety, zastosowanie

Następna jest stal gatunku 304. Zawiera około 18% chromu i 8% niklu, a także niewielkie ilości manganu, krzemu i innych pierwiastków. Jest to jedna z najpopularniejszych opcji stali, która ma ogromny zakres zastosowań.


Zalety stali gatunku 304:

  1. Wysoka wytrzymałość i odporność na korozję. Stal ta doskonale nadaje się do stosowania w różnych środowiskach.

  2. Doskonałe przetwarzanie. Nadaje się do tworzenia produktów o różnej złożoności.

  3. Wytrzymałość cieplna. Stal gatunku 304 z łatwością wytrzymuje wysokie temperatury do 1450°C

  4. Higiena. Wyroby stalowe charakteryzują się gładką, gęstą i pozbawioną porów powierzchnią, która utrudnia namnażanie się bakterii i innych mikroorganizmów, a także jest łatwa w czyszczeniu.

  5. Nietoksyczność. Stal ta jest nietoksyczna, dzięki czemu jest bezpieczna w kontakcie z wodą i żywnością.

Oczywiście są też wady:

  1. Koszt. W porównaniu do stali gatunku 201, stal 304 jest średnio o 20-30% droższa.

  2. Chociaż stal 304 jest nierdzewna, ma słabe właściwości magnetyczne, co może być ważne w niektórych zastosowaniach.


Stal nierdzewna 304 ma wiele zastosowań, oto kilka:

  • W kuchniach. Służy do wyrobu naczyń, zastawy stołowej, zlewozmywaków, lodówek i innych akcesoriów.

  • W szpitalach. Wykonuje się z niego narzędzia chirurgiczne, sprzęt do sterylizacji, meble i wyroby sanitarne.

  • W przedsiębiorstwach spożywczych. Do przetwarzania i przechowywania żywności.

  • W wielu innych obszarach: apteka, restauracje itp.


Stal nierdzewna gatunku 304 to higieniczny, mocny i trwały materiał, który jest aktywnie wykorzystywany w różnych dziedzinach, szczególnie tam, gdzie ważna jest czystość.

Stal nierdzewna do wykonywania instalacji kuchennych: co jest lepsze?


Bez wątpienia stal gatunku 304 jest najlepsza do produkcji zlewozmywaków i baterii kuchennych. Takie produkty są odporne na korozję, wpływy chemiczne i fizyczne, mocne, a także higieniczne. Instalacja rurowa ze stali nierdzewnej 304 to trwałość i odporność na zużycie.


Większość zlewozmywaków i baterii kuchennych wykonanych ze stali nierdzewnej 304 posiada stylowy wygląd i doskonale uzupełnia wnętrza nowoczesnych kuchni.


Chociaż stal gatunku 304 jest droższa niż gatunek 201, lepiej nadaje się do produkcji wyrobów sanitarnych.

Konto